Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 6974751836

Παιδί: Το πρώτο του κούρεμα

Το πρώτο κούρεμα του παιδιού μας νομίζω πως το θυμόμαστε όλοι, έχουμε σίγουρα βιντεάκι, μία φωτογραφία και την πρώτη μπούκλα που κόπηκε από τα μαλλάκια του για το άλμπουμ των αναμνήσεών μας.

Θυμόμαστε άραγε και τις ανησυχίες που είχαμε πριν κλείσουμε το πρώτο εκείνο ραντεβού στο κομμωτήριο;

Σήμερα επέλεξα αυτό το θέμα επειδή το θεωρώ πολύ σημαντικό για τους νέους γονείς που πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει για πρακτικούς λόγους να κουρέψουν τα παιδιά τους.

Η πρώτη αλήθεια είναι πως η σκέψη της επαφής του μωρού μας με το ψαλίδι μας αγχώνει.

Όταν έπρεπε να κουρέψω ένα πολύ μικρό παιδάκι, και αναφέρομαι στο ξεκίνημά ως κομμώτρια, ήμουν και εγώ ένα παιδί 21 ετών χωρίς καμία εμπειρία,

όμως τα παιδιά επειδή είναι αθώα, σε αφήνουν να τα «διαβάσεις», αρκεί να προσέχεις τα μυνήματα που σου δίνουν και να ξεκινήσεις σωστά τη σχέση σου μαζί τους.

Αυτά που θα αναφέρω παρακάτω είναι όλα όσα μου έμαθαν τα παιδιά που κούρεψα και τα ευχαριστώ πολύ για αυτό.

Ας βάλουμε καταρχήν σε μία σειρά τις ηλικίες τους.

Από 8 έως 20 μηνών

Επειδή πρόκειται για βρέφη, σίγουρα δεν έχουμε πολλές επιλογές, ούτε σε σχήμα κουρέματος, ούτε μπορούμε να το «ξεγελάσουμε» όπως λέμε όλοι.

Πρέπει οι απαιτήσεις μας να ταιριάζουν στις αντιδράσεις του παιδιού, δηλαδή, αν δεν θέλει καθόλου να κουρευτεί και αυτό συμβαίνει πιο πολύ από 1 έτους ως 2, καλό θα ήταν να ζητήσουμε από τον κομμωτή ή την κομμώτρια να κάνει το καλύτερο που μπορεί και σε πολύ λίγο χρόνο. Είναι φυσιολογική η αντίδραση των παιδιών επειδή βρίσκονται σε έναν άγνωστο χώρο και έχουν να αντιμετωπίσουν μία άγνωστη διαδικασία.

Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος άγνωστος ,επαγγελματικός χώρος, που έχει πάει ως εκείνη τη στιγμή, είναι το ιατρείο του παιδιάτρου.

Η αγκαλιά της μαμάς σίγουρα θα του προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται σε όλη τη διάρκεια του κουρέματος.

Από 2 έως 4 ετών 

Όταν το παιδί είναι 2 – 2,5 ετών, είναι θεωρώ από τις πιο δύσκολες ηλικίες επειδή ναι μεν, καταλαβαίνει αυτά που συμβαίνουν γύρω του, αλλά δεν αντιλαμβάνεται τα οφέλη μιας διαδικασίας για εκείνο, όπως είναι το κούρεμα.

Αντίθετα όμως αντιλαμβάνεται το άγχος, την αγωνία μας όπως επίσης και την προετοιμασία που προσπαθούμε να κάνουμε από το σπίτι λέγοντάς του ότι είναι ωραίο το κούρεμα και το ρωτάμε αν θα καθίσει να κουρευτεί.

Οι πολλές ερωτήσεις,η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα,ή τα πολλά οικία πρόσωπα που επεμβαίνουν για να πείσουν με τη σειρά τους το παιδί και έτσι να βοηθήσουν τους γονείς, προκειμένου να αποσπάσουν το πολυπόθητο,<<ΝΑΙ>>,νομίζω ότι τις περισσότερες φορές έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Θα αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνουμε; Καταρχήν να το ενημερώσουμε σίγουρα ότι θα πάμε να φτιάξουμε τα μαλλιά μας,επίσης μπορούμε να πούμε ότι θα χτενίσουμε τα μαλλάκια,δεν του λέμε ψέμματα,αφού το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι το χτένισμα και το βρέξιμο των μαλλιών.Τη στιγμή που θα κουρεύετε θα του εξηγήσουμε ότι θα πρέπει να βρέξουμε λίγο τα μαλλιά του.. Καλό θα ήταν να μην έχει κόσμο την ώρα που θα κλείσουμε το ραντεβού. Οπότε επιλέγουμε μία μέρα με λιγότερη κίνηση. Το ήσυχο κομμωτήριο θα εξασφαλίσει την ηρεμία που θέλουμε για το παιδί.

Τα παιδιά δεν διαφέρουν από εμάς, φαντάσου να μπεις σε έναν χώρο που μιλάνε πολλοί άνθρωποι, δουλεύουν δύο σεσουάρ,γυρίζουν και σε κοιτάζουν όλοι και κάποιοι διαπιστώνουν πόσο χαριτωμένος είσαι και σκύβουν πάνω από το καρότσι σου για να σου μιλήσουν.Επίσης μην ξεχνάς, ότι το ύψος σου,δεν ξεπερνά κατά πολύ το 1 μέτρο,οπότε όλα σου φαίνονται γιγάντια.

Δίνουμε λίγο χρόνο στο παιδί να δει το χώρο γύρω του,και το ξεναγούμε , έχουμε σίγουρα μαζί μας κάτι που του αρέσει να τρώει, αλλά δεν τρώει συχνά και αν χρειαστεί θα βάλουμε στο κινητό μας την αγαπημένη του παιδική σειρά.

Το πρώτο που δεν θέλουν όλα όμως τα παιδάκια, είναι να φορέσουν την μπέρτα κουρέματος, θέλουν τα χέρια και το σώμα τους ελεύθερο, οπότε καλό θα ήταν να μην επιμένουμε σε αυτό.Το επόμενο πρόβλημα, όμως που θα συναντήσουμε,είναι ότι θα δυσανασχετεί πιθανόν από τις τρίχες.Καλό θα ήταν να κουρέψει το παιδί,ένας έμπειρος κομμωτής-τρια,για να τελειώσει η διαδικασία όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Αυτά είναι κάποια από τα σωστά βήματα που εφαρμόζω όλα αυτά τα χρόνια, φυσικά υπάρχει η περίπτωση να μην θελήσει να κουρευτεί εκείνη τη μέρα.

Δεν πειράζει, δεν θα επιμείνουμε, ήρθε, είδε τον χώρο και την διαδικασία και αποφάσισε να μην κουρευτεί. Σεβόμαστε αυτή την απόφαση για εκείνη τη μέρα και φεύγουμε.Μην ξεχνάτε ότι το παιδί, έχει δικαίωμα να επιλέξει αν του αρέσει κάτι ή όχι,όσο μικρό και αν είναι.Εξάλλου,το ίδιο δεν συμβαίνει και με τα φαγητά που δεν του αρέσουν; Τι και αν ξέρουμε εμείς,ότι είναι υγιεινά και απαραίτητα για την διατροφή του,σε εκείνο δεν αρέσει και δεν μπορεί να μας εξηγήσει ακόμη το λόγο,οπότε δοκιμάζουμε άλλους τρόπους,και το ίδιο νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε και με το κούρεμά του.

Μια άλλη μέρα περνάμε για να ξαναδεί το κομμωτήριο από έξω ή μπαίνουμε μέσα για μία στιγμή και μετά φεύγουμε.

Με δύο λόγια, το παιδί όταν νιώσει ότι δεν είναι υποχρεωμένο να κουρευτεί, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσει θετικά στο μέλλον.

Αν το πιέζουμε σίγουρα θα καταφέρουμε αυτό που θέλουμε αλλά για αρκετά κουρέματα, μετά το πρώτο,πιθανό είναι να αντιδρά και να κλαίει.

Εδώ και πολλά χρόνια ήταν ελάχιστα τα παιδιά που δεν κατάφερα να κουρέψω. Παρόλα αυτά υπάρχουν και παιδιά που ό,τι και να κάνουμε δεν τους αρέσει να τους πιάνουμε τα μαλλιά ή να πέφτουν οι τρίχες στο πρόσωπό τους.

Τους τρομάζει ο ήχος της μηχανής ή του σεσουάρ. Τους τρομάζει το ότι αποχωρίζονται τα μαλλιά επειδή τα θεωρούν ένα κομμάτι από το σώμα τους και ο αποχωρισμός γίνεται κόβοντάς τα με ψαλίδι,πιστεύω ότι στα μάτια τους φαντάζει τρομακτικό. Το ίδιο δεν συμβαίνει και όταν κόβουμε τα νύχια τους;Παρόλο που το κάνει ένα πολύ αγαπημένο τους πρόσωπο: Η μαμά ή ο μπαμπάς.

Επίσης κάτι που προτείνω στους γονείς σαν προετοιμασία για το κούρεμα είναι να εξηγούν στο παιδί κάθε φορά που κόβουν τα νυχάκια ότι δεν τα χρειάζονται και για αυτό το λόγο τους τα κόβουν,σε εκείνο το σημείο μπορούν να αναφέρουν ότι το μόνο που κόβουμε όλοι μας είναι τα μαλλιά και τα νύχια μας.Όσο μικρό και αν είναι το παιδάκι από την επανάληψη αυτή θα το μάθει και θα το θυμάται.

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και όσα και αν ξέρουμε για αυτά εμείς οι γονείς, πάντα μας εκπλήσσουν. Μπορεί ένα παιδί να μην κουρευτεί στο κομμωτήριο της επιλογής σας αλλά στο κουρείο που πάει ο παππούς του,να θέλει να έχει μαζί του το αρκουδάκι με το οποίο κοιμάται ή να θέλει να φορέσει την αποκριάτικη στολή του το Σεπτέμβριο την ώρα που θα κουρεύεται.Μην πείτε όχι σε καμία απαίτηση ή προτίμηση,τα παιδιά είναι τόσο χαριτωμένα,και απρόβλεπτα.

Πάντα υπάρχει ένας τρόπος για να κουρέψουμε ένα παιδί,με λίγη τύχη και πολλή φαντασία θα τα καταφέρουμε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ …ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Εικόνα: Mothersblog.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.